📞 Heb je een vraag? Bel Henk: 010 466 78 79

🚚 Gratis thuisbezorgd boven de € 1250,-

⏱️ Voor 14:00 besteld: over 3 werkdagen in huis

oude parketvloer verwijderen

Hoe kan ik het beste mijn vloer verwijderen?

Verschillende soorten vloeren vragen natuurlijk ook om ieder een eigen aanpak. Hoe je je vloer het beste kunt verwijderen is afhankelijk van welke vloer je hebt en hoe deze gelegd is. Hoe zwaar de klus is is dus ook afhankelijk van deze factoren. Wil jij zelf je vloer gaan vervangen? Lees dan onze tips eens door. 

Zwevende of verlijmde vloeren

De legwijze van een vloer is altijd erg belangrijk. Niet alleen bij het leggen van je vloer, maar ook bij het verwijderen ervan. Niet alle vloeren kunnen bijvoorbeeld zwevend (op een ondervloer) worden gelegd en liggen daarom soms verlijmd met de bouwvloer. Je raadt het dus al: dit kost bij het verwijderen van de vloer meer tijd.

Zwevende vloeren zijn vaak laminaat, kurk of parket – let op, dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Is je vloer zwevend gelegd? Dan kan hij op drie manieren gelegd zijn. Dit kan zijn met een klikverbinding, plintveren of nadenlijm. De klikverbinding zie je tegenwoordig het meest, deze vloeren ‘klik’ en schuif je eenvoudig in elkaar, en dus ook weer uit elkaar!

Verlijmde vloeren loshalen is een stuk minder gemakkelijk dan vloeren uit elkaar klikken. De meest voorkomende verlijmde vloeren zijn de (zware) tegelvloeren zoals plavuizen, pvc-vloeren en houten vloeren. Voor verlijmde vloeren dient de bouwvloer volledig egaal te zijn. Ook weer iets waar je op moet letten bij het vervangen van een vloer.

Verschillende soorten vloeren:

Tips voor het verwijderen van je vloer

  • Het werkt het snelste en makkelijkste wanneer je onder in een hoek begint. Vanuit dit punt kun je doorwerken naar boven, dit kan voor zowel zwevende als verlijmde vloeren.
  • Maak altijd gebruik van werkhandschoenen, zo voorkom je dat je je handen openhaalt aan bijvoorbeeld splinters.
  • Is de bouwvloer / ondervloer erg stoffig? Gebruik dan een ademmasker tegen het stuiven van stof, zand en ander gruis. 
  • Is de vloer verlijmd? Probeer deze dan altijd eerst los te wrikken. Dit scheelt een hoop getik en gehamer.
  • Ga je met een beitel aan de slag? Plaats deze dan (voor zover dat lukt) onder de tegel en geef deze een snelle tik met de hamer. Zo heb je de meeste kans op dat hij in 1 stuk loskomt. 
  • Heb je geen beitel? Dan kun je ook een brede (platte) schroevendraaier gebruiken
  • Vergeet bij het beitelen je veiligheidsbril niet op te zetten. Safety first!

 

Je bouwvloer egaliseren

Wil je je nieuwe vloer verlijmd laten leggen? Dan is het belangrijk dat de bouwvloer eerst wordt geëgaliseerd. Dit kun je uitbesteden maar ook zelf doen. Mocht je dit zelf willen doen, dan heb je daar speciale materialen voor nodig.

De materialen en manier van egaliseren is afhankelijk van het type bouwvloer. De meest voorkomende bouwvloeren zijn steenachtige- of cemente-bouwvloeren en houten bouwvloeren. Laat je hierover goed informeren bij het aanschaffen van de juiste egalisatiemiddelen. 

Nadat je je hebt ingelezen over de materialen die je nodig hebt, ga je de vloer voorbereiden. Een steenachtige vloer moet eerst worden voorbehandeld met een primer en bij een houten vloer is het belangrijk dat deze eerst wordt bedekt met spaanplaten. Vervolgens kun je aan de slag met het egalisatiemengsel. 

Nadat je deze hebt uitgegoten over de vloer moet deze netjes worden verspreid en glad worden getrokken. Het is belangrijk dat deze goed wordt verdeeld. Het is het makkelijkste om hierbij te werken in stroken of banen zodat je overal goed bij kunt. Begin net als bij het verwijderen van een vloer weer in de hoek en werk dit keer naar de uitgang toe. Het mengsel zal zich langzaam verdelen over de ondergrond. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is deze te laten drogen en vervolgens verder afwerken. Let op, het kan zijn dat er meerdere lagen nodig zijn. 

Wat doe ik met mijn oude vloer?

Heb je je vloer verwijderd en ben je op zoek naar inspiratie voor de bestemming van je oude vloer? Lees dan ook eens deze blogpost over wat te doen met je oude vloer.

Persoonlijk advies

Ben je op zoek naar iemand die je advies kan geven over je (toekomstige) vloer? Dan helpen wij je graag verder! Zo ben je altijd welkom in onze showroom in Rotterdam en kun je altijd contact met ons opnemen.