Deze tijdloze en razendpopulaire vloer zie je tegenwoordig veel voorbij komen: de visgraat vloer! Je ziet het in woonmagazines, televisieprogramma’s, Pinterest en op sociale media. Toch is de visgraat vloer al een eeuwenoud patroon in de vloerenindustrie, hij stamt namelijk al af uit de 16e eeuw, waar hij voor het eerst gebruikt werd in Italië en later ook Frankrijk.
De visgraat vloer heeft zijn naam te danken aan de manier van leggen: bij een visgraat vloer worden de planken namelijk haaks tegen elkaar aan geplaatst, wat een visgraat-effect geeft. Tegenwoordig worden visgraat vloeren vaak doorgelegd tot de muur van de kamer, maar deze kan ook worden afgewerkt met bijvoorbeeld een bies. Bij deze afwerking creëer je een rand vlakbij de muur.
Visgraat vloeren: parket, pvc of laminaat?
Waar een visgraat vloer vroeger eigenlijk alleen verkrijgbaar was als parket, is het tegenwoordig beschikbaar in verschillende maten én materialen. Dit is erg fijn omdat je nu dus kunt kiezen voor het materiaal dat het beste in jouw ruimte past, maar toch dat mooie visgraat patroon hebt. Ideaal toch?
Er zijn verschillende collecties beschikbaar, speciaal voor visgraat vloeren. Enkele voorbeelden zijn de Floorlife collecties Yup Herringbone (pvc), Bayside (laminaat) of de houten vloeren van de Beverly Hills Rustiek en Gramercy Park series. Iedere serie is verkrijgbaar in verschillende kleurtinten.
Zelf je visgraat vloer leggen of laten leggen?
De moderne visgraat vloer is een stuk makkelijker te leggen dan voorheen. Dit komt doordat deze nu niet alleen voorzien zijn van een klikbevestiging, maar deze vloeren ook kunnen worden doorgelegd tot de muur. Toch blijft het leggen van een visgraat vloer een zeer secuur werk: het moet allemaal in dezelfde hoek worden gelegd.
Heb je geen ervaring met het leggen van vloeren? Dan raden wij het af om dit type vloer zelf te leggen. Heb je vaker vloeren gelegd en wil je het zelf gaan proberen? Lees je dan extra goed in, zorg voor de juiste materialen en vraag extra advies aan een vloerenspecialist.
Het verschil tussen een visgraat en Hongaarse Punt
Ze worden nog weleens door elkaar gehaald: de visgraat vloer en de Hongaarse Punt. Maar wat is het verschil eigenlijk? Het verschil zit hem in het aantal graden waarin de planken worden liggen. Bij een visgraat vloer is er namelijk sprake van een hoek van 90 graden en bij een Hongaarse Punt varieert dit tussen de 45 en 60 graden. Hierdoor oogt een Hongaarse Punt patroon net iets rustiger.
Twijfel je over één van deze twee legwijzen? Kijk dan eens naar de ruimte waar je de vloer wilt leggen. Is de kamer ruim en heeft deze weinig hoeken? Dan kun je gerust kiezen voor een visgraat vloer. Is de ruimte wat kleiner en wil je deze juist minder druk laten lijken? Dan kun je kiezen voor een Hongaarse punt. Liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.
Het onderhoud van je visgraat vloer
Om te zorgen dat je nieuwe visgraat vloer zo lang mogelijk meegaat is het van belang dat deze ook optimaal onderhouden wordt. Hoe je je visgraat vloer onderhoud is afhankelijk van het type materiaal dat je gekozen hebt. Er zit namelijk veel verschil in het onderhouden van parket, laminaat of pvc. Lees hier meer over hoe je schade aan je vloer kunt voorkomen.
Visgraat vloeren in onze showroom
Een nieuwe vloer is een grote uitgave en we begrijpen dat na al het onderzoek en de inspiratie die je hebt opgedaan, je deze toch graag in het echt wilt komen bekijken. Dat is geen enkel probleem! Want wij hebben in onze showroom in Rotterdam namelijk een uitgebreide collectie aan vloeren beschikbaar en kunnen jou dan ook voorzien van persoonlijk advies.
Niet in de gelegenheid om langs te komen? Wij zijn ook via Facebook, de mail en telefonisch bereikbaar. Bekijk voor meer informatie onze contactpagina.